Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore’de yapay zeka kullanılarak üretilen “sahte cinsel içerikli görüntülerin” yayılması, polisin dikkatini çekti. Ulusal Soruşturma Ofisi Başkanı Woo Jong-soo, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, Telegram üzerinde bu tür görüntülerin yayılmasının önüne geçmek için soruşturma başlatıldığını belirtti. Ancak soruşturmanın zorluklarına da değinen Woo, Telegram’ın veri sağlama konusunda devlet kurumlarına yardımcı olmadığını vurguladı.
Güney Kore’de “deepfake” adı verilen yöntemle, özellikle kadın ve kız çocuklarının mağdur olduğu cinsel içerikli sahte görüntülerin yayıldığı tespit edildi. Sosyal medya kullanıcılarının tanıdıkları kişilerin fotoğraflarını kullanarak sahte görüntüler oluşturması sonucunda ülke genelinde tepkiler yükseldi. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mağdurların genellikle reşit olmayan kişiler olduğunu ve yayımcıların da gençlerden oluştuğunu belirtti.
Seul Merkez Bölge Mahkemesi’nin, deepfake videoları üreten ve internet üzerinden yayınlayan bir kişiyi suçlu bulmasıyla birlikte, Güney Kore hükümeti sıkı önlemler almaya kararlı. Polis, Telegram’ı soruşturmak için Fransız makamları ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmayı planlıyor. Ülke genelinde 133 binden fazla üyesi bulunan sahte içerik gruplarında mağdur olanların arasında ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri, öğretmenler ve askeri personelin olduğu belirtiliyor.
Güney Kore, yapay zeka ile oluşturulan sahte içeriklerin yayılmasına karşı mücadelede ulusal ve uluslararası platformlarda daha sıkı önlemler almayı hedefliyor.