DOLAR 34,1142 0.03%
EURO 37,9551 -0.03%
ALTIN 2.802,740,01
BITCOIN 21189883,41%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Batı Trakya’da Türklerin Eğitim Hakları Tehlikede

Batı Trakya’da Türklerin Eğitim Hakları Tehlikede

ABONE OL
Eylül 14, 2024 12:14
Batı Trakya’da Türklerin Eğitim Hakları Tehlikede
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEB Başkanı Asafoğlu’nun Eleştirisi

Batı Trakya’da Türklerin kurduğu Dostluk Eşitlik Barış Partisi’nin Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Yunanistan’da yeni eğitim öğretim yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Batı Trakya’daki Türk azınlık okullarının kapatılmasına ve Yunan hükümetinin Türklerin eğitim alanındaki yetkilerini gasbetmesine sert bir şekilde tepki gösterdi.

Encümen Heyetleri Etkisiz Kılındı

Asafoğlu, Gümülcine’deki Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde encümen heyetlerine danışılmadan müdür ataması yapılmasını eleştirerek, “Okullarımızda söz sahibi olmamız engellendi. Veliler tarafından seçilen ve yetkili kılınan encümen heyetleri, bürokratlar tarafından etkisiz kılındı ve yok sayıldı. Bu, Lozan Antlaşması’na aykırı bir tutum” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Yeni Sorunlar Üretiliyor

Ayrıca, çocuk sayısının azlığı gerekçe gösterilerek son zamanlarda 4 azınlık okulunun daha kapatıldığını belirten Asafoğlu, “Azınlık eğitimini sorunlar yumağına çeviren yetkililer, azınlık eğitiminde yeni sorunlar üretme konusunda çok becerikliler” ifadesini kullandı.

Hak İhlali ve Söz Hakkının Gasbedilmesi

Gümülcine ve İskeçe’deki Türk okullarında müdür değişikliklerinde velilerin görüşlerinin alındığını ancak son olayda encümen heyetlerine danışılmadan müdür ataması yapıldığını belirten Asafoğlu’na göre, bu durum “hak ihlali” niteliğinde. Batı Trakyalı Türkler, Yunan hükümetinin Türk azınlık toplumunun kendi okulları üzerindeki söz hakkını gasbetmesiyle karşı karşıya olduklarını ifade ediyorlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.