DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Konya-Karaman Sınırındaki Tarihi Yapılar Yeniden Keşfediliyor
  • Haberler11
  • Magazin
  • Konya-Karaman Sınırındaki Tarihi Yapılar Yeniden Keşfediliyor

Konya-Karaman Sınırındaki Tarihi Yapılar Yeniden Keşfediliyor

ABONE OL
Nisan 24, 2024 15:16
Konya-Karaman Sınırındaki Tarihi Yapılar Yeniden Keşfediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Binbir Kilise Bölgesi Anadolu Kültürü İçin Önem Taşıyor

Konya-Karaman sınırındaki sönmüş volkanik Karadağ çevresinde yer alan tarihi yapılar, Binbir Kilise olarak adlandırılan alanda toplanıyor. Bu bölge, çoğunluğu ayakta kalan kilise, manastır ve mezarlarıyla Anadolu kültürü bakımından büyük önem taşıyor. Milattan Sonra 4. ve 9. yüzyıllar arasında piskoposluk merkezi olduğu düşünülen Değle Ören Yeri ise Binbir Kilise’nin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Yeni Buluntular ve Çalışmalarla Tarihi Yapılar Canlanıyor

Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle başlatılan çalışmalar kapsamında, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü Erken Hristiyan ve Bizans Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İlker Mete Mimiroğlu liderliğinde yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Mimiroğlu, bölgenin kutsal kabul edilmesi sebebiyle Karadağ etrafında çok sayıda kilisenin inşa edildiğini belirtti.

Yapılan Yüzey Araştırmalarıyla Yeni Keşifler Yapıldı

Yapılan yüzey araştırmaları sonucunda 6 yeni kilise yapısının tespit edildiği, çok sayıda lahitin bulunduğu ve Değle Ören Yeri’nde keşiş hücreleri ve farklı dini ritüellerin yapıldığı mimari unsurların keşfedildiği belirtildi. Ayrıca, günümüz teknolojileriyle yapılan planlar ve üç boyutlu modellemelerle bölgedeki tarihi yapıların belgelenmesine büyük önem veriliyor.

Araştırmaların devam ettiği belirtilirken, bölgedeki tarihi yapılar ve kültürel mirasın daha iyi anlaşılması için çalışmaların sürdürüleceği vurgulanıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.