Anadolu toprakları, kuşların göç yolu üzerinde bulunmasıyla birçok kuş türüne konaklama ve üreme imkanı sunmaktadır. Bu türlerden biri de renkli tüyleriyle dikkat çeken arı kuşlarıdır.
Dicle Vadisi, kış aylarını Afrika’da geçiren arı kuşlarının ilkbaharda uğrak noktası haline gelmektedir. UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Hevsel Bahçeleri ve Kırklar Dağı gibi önemli alanları içinde barındıran bu vadide arı kuşlarıyla doğa renklenmektedir.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bölgede 20 yılı aşkın süredir biyolojik çeşitlilik ve göçmen kuşlar üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirtiyor. Dicle Vadisi’nin sadece insanlar için değil, aynı zamanda hayvanlar için de bir yaşam kaynağı olduğunu vurguluyor.
Kılıç, arı kuşlarının bölgenin özel misafirlerinden biri olduğunu ifade ederek, bu kuşların tabiatın dengesine önemli katkılar sağladığını ve kuluçka zamanlarını burada geçirdiklerini söylüyor.
Prof. Dr. Kılıç, arı kuşlarının nadide ve özel bir tür olduğunu, renkli tüyleriyle dikkat çektiğini ve cezbedici seslere sahip olduklarını belirtiyor. Nehre yakın dik yerlerde kuluçkaya yattıklarını ve yavrularını büyüttükten sonra sonbaharda vadiyi terk ettiklerini aktarıyor.
Dicle Vadisi’nde kuş türlerini gözlemlemek isteyen ziyaretçilerden hayvanların yaşam hakkına saygı göstermelerini beklediklerini de vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, arı kuşlarının doğanın önemli bir parçası olduğunu ve tabiatın dengesine katkıda bulunduklarını belirtiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.