Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) dünyadaki akademilerle yaptığı işbirlikleri ve bilimsel diplomasi çalışmalarını 1993’ten bu yana sürdürdüğünü belirtti. Türkiye’deki ve dünyadaki seçkin bilim insanlarıyla ilişkilerin geliştirildiğini ve nitelikli genç bilim insanlarının desteklendiğini vurguladı.
Şeker, bu yıl öncelik verdikleri projeler arasında “Milli Mücadele’nin Yerel Tarihi” ve “Türk Maarif Ansiklopedisi” gibi eserlerin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, iklim değişikliği, çevre kirliliği, doğal kaynakların kullanımı ve halk sağlığını etkileyen sorunlar gibi farklı konularda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
TÜBA Başkanı, Türk-İslam Bilim Kültür Mirası projesi kapsamında Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin basıldığını ve genç nesillerin bu eserlere erişimini sağladıklarını belirtti. Ayrıca, Osmanlıca döneminin bilim terimleri ile bugünün terimleri arasında köprü oluşturan çalışmaları da yürüttüklerini dile getirdi.
TÜBA olarak genç bilim insanlarına ödül desteği verdiklerini söyleyen Şeker, her sene farklı tematik alanda projelere ödül verdiklerini ve genç bilim insanlarını teşvik ettiklerini vurguladı. Ayrıca, TÜBA-GEBİP ile genç bilim insanlarına çeşitli disiplinlerde ödüller sunduklarını ifade etti.
Şeker, TÜBA’nın gelecek yıl aile ve sosyal medya konularını ele alacaklarını ve çevre, iklim değişikliği, yapay zeka, enerji, sağlık ve ticaret gibi konularda çalıştay ve sempozyumlar düzenleyeceklerini belirtti. Ayrıca, sosyal medya düzenlemeleri ve yapay zeka konularında bilim insanlarının önerilerini raporlayacaklarını dile getirdi.