DOLAR 32,2688 0.32%
EURO 35,1788 0.21%
ALTIN 2.464,77-0,11
BITCOIN 21075180,85%
İstanbul
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nden Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Proje
  • Haberler11
  • Teknoloji
  • Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nden Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Proje

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nden Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Proje

ABONE OL
Nisan 29, 2024 20:16
Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nden Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Proje
0

BEĞENDİM

ABONE OL

THK Üniversitesi’nde Yapılan Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları

THK Üniversitesi Uçak Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman, kuşların havalanması ve uzun süre havada kalmasıyla ilgili algoritmaları araştırmak amacıyla 1,5 yıl önce başlattıkları projeyi tanıttı. Proje kapsamında, termal akımlarla gerçekleşen havalanma sürecini planör tipi uçaklar ve İHA’larda kullanmayı hedeflediklerini belirten Yaman, geliştirdikleri planör uçağın bu yolla havada kalmasını amaçladıklarını ifade etti.

Termal Akımlar ve Projede Kullanımı

Yaman, termal akımların, yeryüzünün güneş tarafından ısıtılmasıyla oluşan sıcak hava sütunları olduğunu aktardı. Güneş ısısının yeryüzünü ve havayı ısıttığını belirten Yaman, bu süreçte yükselen sıcak hava yerine daha soğuk hava akmasıyla termal akımların oluştuğunu açıkladı. Yaman’a göre, termal akımlar hava sporlarında önemli rol oynuyor ve özellikle bahar ve yaz aylarında daha güçlü olabiliyor.

Yapay Zeka Destekli Proje ve Hedefler

Projede gelinen noktayı anlatan Yaman, termal akımları kullanarak havalanan planörün ilk uçuşlarını yakın zamanda gerçekleştireceklerini belirtti. Bu sistem sayesinde her mevsim kullanılabileceğini vurgulayan Yaman, projenin özellikle bahar ve yaz aylarında daha verimli olacağını dile getirdi. Projenin tamamlanmasıyla planör uçak, İHA gibi küçük hava araçlarının uzun süre havada kalmasının sağlanacağını belirten Yaman, sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaklarını ve yapay zeka kullanarak daha az kaynak kullanarak daha uzun süre havada kalacak platformlar geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.