THK Üniversitesi Uçak Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman, kuşların havalanması ve uzun süre havada kalmasıyla ilgili algoritmaları araştırmak amacıyla 1,5 yıl önce başlattıkları projeyi tanıttı. Proje kapsamında, termal akımlarla gerçekleşen havalanma sürecini planör tipi uçaklar ve İHA’larda kullanmayı hedeflediklerini belirten Yaman, geliştirdikleri planör uçağın bu yolla havada kalmasını amaçladıklarını ifade etti.
Yaman, termal akımların, yeryüzünün güneş tarafından ısıtılmasıyla oluşan sıcak hava sütunları olduğunu aktardı. Güneş ısısının yeryüzünü ve havayı ısıttığını belirten Yaman, bu süreçte yükselen sıcak hava yerine daha soğuk hava akmasıyla termal akımların oluştuğunu açıkladı. Yaman’a göre, termal akımlar hava sporlarında önemli rol oynuyor ve özellikle bahar ve yaz aylarında daha güçlü olabiliyor.
Projede gelinen noktayı anlatan Yaman, termal akımları kullanarak havalanan planörün ilk uçuşlarını yakın zamanda gerçekleştireceklerini belirtti. Bu sistem sayesinde her mevsim kullanılabileceğini vurgulayan Yaman, projenin özellikle bahar ve yaz aylarında daha verimli olacağını dile getirdi. Projenin tamamlanmasıyla planör uçak, İHA gibi küçük hava araçlarının uzun süre havada kalmasının sağlanacağını belirten Yaman, sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaklarını ve yapay zeka kullanarak daha az kaynak kullanarak daha uzun süre havada kalacak platformlar geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.