Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan derlenen verilere göre, Türkiye’nin imalat sanayisinde orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 10 yılda 100 milyar dolara ulaştı. 2013’te 53,1 milyar dolar olan bu ihracat rakamı, 2022’de 88,7 milyar dolara kadar yükseldi. Geçen yıl ise orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı 97,3 milyar dolar olarak kaydedildi.
Bakan Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda imalat sanayisinde yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini belirtti. Ülkenin milli gelirini 238 milyar dolardan 1,1 trilyon dolara çıkardıklarını vurgulayan Kacır, Türkiye’nin dünyanın en büyük 11. ekonomisi haline geldiğini açıkladı. Kimya, ilaç-tıbbi cihaz, makine, otomotiv gibi sektörler öncelikli olarak belirlendi. Teknoloji, yenilik, ürün kalitesi ve verimlilik artırılarak yüksek katma değerli üretim hedefleniyor.
Kacır, Türkiye’nin orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat sanayi ihracatı içindeki payını artırmayı hedeflediklerini ve 2025 yılında bu ihracatın 117,1 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Ülke, yüksek teknoloji ürün ihracatını artırarak stratejik dönüşümü hızlandırmayı ve küresel üretim üssü olmayı hedefliyor.
Türkiye, teknoparklar, OSB’ler ve endüstri bölgesi gibi altyapılarıyla yatırımcılara destek olmaya devam ediyor. Yüksek teknoloji yatırımlarını teşvik etmek amacıyla çeşitli programlar ve destekler sunulmaktadır. Türkiye’nin hedefi, yüksek teknolojili ürün ihracatını artırarak ekonomik büyümeyi ve istihdamı desteklemek ve sanayide dönüşümü hızlandırmaktır.
Bu doğrultuda, Türkiye’nin teknolojili ürün ihracatındaki bu artış trendinin sürdürülebilir olması ve gelecek yıllarda da benzer başarıların devam etmesi beklenmektedir.