Türkiye, 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı doğrultusunda siber güvenlik alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda:
Ağustos ayı itibarıyla Türkiye’deki teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan 10 bin 888 firma ve 1323 AR-GE merkezinin önemli bir bölümü, %59’u yüzde bilgi iletişim teknolojileri alanında faaliyet göstermektedir. Siber güvenlik sektörünün gelişmesi ve bütünleşmesi için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü işbirliğiyle geniş kapsamlı bir sektör ekosistemi oluşturulmaktadır.
Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki yapılanması ve çalışmaları uluslararası alanda takdir toplamaktadır. BM ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ne göre, Türkiye 194 ülke arasında “Birinci Seviye Örnek Alınan Ülkeler” arasında yer almaktadır. Ülke, yasal düzenlemeler, hukuki düzenlemeler, teknik altyapı, organizasyonel yapılanma, kapasite geliştirme ve kurumlar arası işbirliği alanlarında 20 tam puan alarak örnek alınan ülkeler arasında en üst seviyede yer almaktadır.
Siber Güvenlik, e-Yönetişim ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı Mustafa Afyonluoğlu, Türkiye’nin 2 bin 304 siber olaylara müdahale merkezi (SOME) ve 14 sektörel SOME ile güçlü bir organizasyonel yapıya sahip olduğunu belirtmektedir. “2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı” ise ülke genelinde stratejik hedeflerin bütüncül olarak ele alınmasını sağlayacak ve kritik altyapılardaki siber güvenliğin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır.
Özetle, Türkiye siber güvenlik alanında uluslararası alanda ses getiren çalışmalara imza atarak güçlü bir konuma yükselmektedir.