DOLAR 32,2775 0%
EURO 35,1081 0.05%
ALTIN 2.475,760,40
BITCOIN 21432240,64%
İstanbul
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kedi Köpek Maması İhracatı Ege Bölgesinde Artıyor

Kedi Köpek Maması İhracatı Ege Bölgesinde Artıyor

ABONE OL
Şubat 8, 2024 11:13
Kedi Köpek Maması İhracatı Ege Bölgesinde Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege Bölgesi’nde Yeni Yatırımlarla Kapasite Artışı Planlanıyor

İhracattaki artış, yeni yatırımlar ile mevcut tesislerdeki kapasite artırımını beraberinde getirdi. Kedi köpek maması ihracatının yarıdan fazlasının yapıldığı Ege Bölgesi’nde bu yıl 4-5 yeni üretim tesisinin devreye girmesi, bazı firmaların da yeni yatırımlarla kapasite artırımına gitmesi planlanıyor.

İhracat Son 5 Yılda 27 Kat Arttı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, sevimli dostların mama ihracatı son 5 yılda katlandı. Sektörün ihracatı 2018’de 8 milyon, 2019’da 16 milyon, 2020’de 30 milyon dolara çıktı. Geçen yıl ise ihracat önceki yıla göre yüzde 38’lik artışla 122 milyon dolara yükseldi. Böylece kedi köpek maması ihracatı 10 yıl içerisinde 27 kat artmış oldu.

EİB Kanalıyla Gerçekleşen İhracat Oranı Yüzde 60

İhracatın yüzde 60’ı EİB kanalıyla gerçekleşti. EİB’nin 10 yıldır kesintisiz artan ihracatı 1 milyon dolardan 74 milyon dolara çıktı. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Malezya, İsrail, Irak, ABD ve İngiltere bulunuyor.

Ege Bölgesi Üretim ve İhracat Üssü Haline Geldi

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, üretim ve ihracat üssü haline gelen Ege Bölgesi’nin ihracatının ülkenin toplam ihracatının yüzde 60’ını oluşturduğunu belirtti. Öztürk, bu yıl için 150 milyon dolarlık ihracat hedefi koyduklarını ve yeni yatırımların ihracatın daha da artmasına yardımcı olacağını söyledi.

Yatırımlarla İhracatın Artması Bekleniyor

Öztürk, sektörün yatırımcıların ilgisini çektiğini ve bu yıl 4-5 firmanın yeni yatırımlarla üretime başlamasının planlandığını aktardı. Mevcut tesislerin de kapasite artırımı yaptığını belirten Öztürk, yerli üretimle pazardaki ithal ürün oranının azaldığını ve sektöre ciddi yatırımların yapıldığını vurguladı.

Yeni Yatırımlarla Sektörün Büyümesi Hedefleniyor

Lider Group’un Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Oktay Diker, şirketin Salihli ilçesinde 2009 yılında faaliyete başladığını ve yıllık üretim miktarının 35 bin tondan 220 bin tona çıktığını ifade etti. Diker, ihracatlarının yüzde 35’inin gerçekleştiğini ve 70’ten fazla ülkeye ihracat yapıldığını belirtti. Şirketin gelecek yıllarda kapasite artışı ve ürün çeşitlendirmesiyle büyümeyi hedeflediğini söyleyen Diker, sektördeki talebin artmasıyla yeni pazarlara yönelmek istediklerini dile getirdi.

Önümüzdeki 5 yıl içinde kedi köpek maması sektörünün 500 milyon dolarlık ihracat seviyelerine çıkmasının hedeflendiğini belirten Muhammet Öztürk, sektördeki büyümenin devam edeceğini ve uluslararası pazarlarda Türk ihracatçılarının önünü açmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.