DOLAR 32,2788 0.09%
EURO 34,7678 -0.38%
ALTIN 2.449,330,21
BITCOIN %
İstanbul
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çarşamba Kıvratması: Geleneksel Bir Lezzet

Çarşamba Kıvratması: Geleneksel Bir Lezzet

ABONE OL
Mart 21, 2024 15:07
Çarşamba Kıvratması: Geleneksel Bir Lezzet
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çarşamba Kıvratması Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Aldı

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası’nın başlattığı girişimle, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021 yılında coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Çarşamba kıvratması, kendine özgü lezzetiyle dikkat çekiyor.

Yörede Kadınlar Tarafından İmece Usulüyle Üretiliyor

Yoğurt, sıvı yağ, su, yumurta, karbonat ve buğday unundan oluşan hamurun içine yörede yetiştirilen fındık ve ceviz ile şeker eklenerek odun ateşinde pişirilen Çarşamba kıvratması, özellikle ramazan ve bayramlarda ilgi görüyor. Yörede kadınlar tarafından imece usulüyle de üretilen bu lezzet, iftar sofralarının vazgeçilmezi haline geldi.

Şerbetsiz Olması Bayatlamasını Engelliyor

Çarşamba kıvratmasıyla ilgili bilgi veren işletme yöneticisi Orkun Akın, tatlıların aksine şerbetsiz olmasının kıvratmayı farklı kıldığını belirtti. Aynı zamanda şerbetsiz olması sayesinde bayatlamayan bu lezzet, içinde bulunan ceviz, fındık, köy tereyağı ve köy yumurtasıyla da öne çıkıyor.

Yurt İçi ve Yurt Dışından Talep Görüyor

Çarşamba’da üretilen ceviz, fındık, tereyağı ve yumurta gibi malzemelerle yapılan kıvratma, özellikle bayramlarda yoğun talep görüyor. Yurt dışına da ihraç edilen bu lezzet, özellikle Almanya başta olmak üzere birçok ülkede gurbetçiler tarafından tercih ediliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.