TÜİK tarafından yapılan açıklamada, kurumun ve kurumun yayınladığı enflasyon verilerinin doğruluğu ve veri toplama yöntemleri hakkında çıkan haberlerin gerçeklerle örtüşmediği vurgulandı. Açıklamada, 8 Temmuz’da gerçekleşen basın toplantısına atıfta bulunularak kamuoyunun Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamaları konusunda bilgilendirilmeye çalışıldığı belirtildi.
Açıklamada, TÜFE sepetinde 2024 yılı itibarıyla 12 ana harcama grubu altında, 43 harcama grubu ve 90 alt harcama grubu bulunduğu, bu harcama grupları altında 143 temel başlıkta 406 madde ve 913 madde çeşidinin yer aldığı açıklandı. TÜFE sepetindeki değişim oranlarının her ay farklı düzeylerde yayımlandığına dikkat çekildi.
TÜİK, enflasyon hesaplamalarında maliyetleri azaltmak ve veri toplama sürecini kolaylaştırmak amacıyla barkod tarama ve web kazıma yöntemlerini kullanmaktadır. Bu yöntemlerin geleneksel yöntemlere göre avantajlı olduğu ve daha güncel verilere ulaşmayı sağladığı belirtildi. Ayrıca, barkod verilerinin TÜFE hesaplamalarında entegre edildiği ve bu sayede daha güvenilir sonuçlar elde edildiği vurgulandı.
Alandan veri toplama uygulamasında her iş yerinin ayda belirli sayıda ziyaret edildiği ve ürün fiyatlarının derlendiği ifade edilen açıklamada, bazı iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Web kazıma yönteminin ise TÜFE’nin zamanlılığını artırdığı ve veri derleme sürecini hızlandırdığı açıklandı.
Yapılan açıklamalarla TÜİK’in veri toplama süreçlerindeki şeffaflığı ve güvenilirliği bir kez daha vurgulanmış oldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.