Yaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday tarafından tasarlanan bir deney, yüksek tuzluluğa dirençli bir bitkinin uzayda nasıl tepki verdiğini incelemek için gerçekleştirilecek.
Deney, Türkiye’de gerçekleştirilecek olan bir projedir ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda başlayacak. Bu deneyde, bitkinin yüksek perabet tuzluluğa karşı gösterdiği tolerans ile mikro yerçekimi arasındaki etkileşim araştırılacak.
Deney, uzay ortamında bu tür bir etkileşimin ilk kez inceleneceği bir araştırmadır. Prof. Dr. İsmail Türkan, bu çalışmanın amacının bitkinin yüksek tuzluluğa karşı toleransının ve mikro yerçekimi ile etkileşiminin belirlenmesi olduğunu belirtti.
Türkan ayrıca, “Bitkinin bu özelliği, diğer gezegenlerde inşa edilen üslerde, tuz ve metal içeriği yüksek toprakların iyileştirilmesinde ve astronotların atıklarının arıtılmasında kullanılabilir. Bitki, sodyum klorür dışında lityum ve bor gibi elementlere de toleranslıdır, bu nedenle uzayda ağır metaller ve diğer çevresel streslere karşı toleransın perabet giriş araştırılması için ileride yapılacak deneylerde de kullanılabilir. Bu bilimsel misyon kapsamında, ülkemizde model olarak kabul gören endemik bir bitki türü ile uzayda ilk kez deney yapılacak olması çok önemlidir” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.