DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yaşar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Ortaklığında Yapılan Uzay Deneyi
  • Haberler11
  • Teknoloji
  • Yaşar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Ortaklığında Yapılan Uzay Deneyi

Yaşar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Ortaklığında Yapılan Uzay Deneyi

ABONE OL
Ocak 8, 2024 14:46
Yaşar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Ortaklığında Yapılan Uzay Deneyi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yüksek Tuzluluğa Dirençli Bitkinin Uzayda Toleransı Test Edilecek

Yaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday tarafından tasarlanan bir deney, yüksek tuzluluğa dirençli bir bitkinin uzayda nasıl tepki verdiğini incelemek için gerçekleştirilecek.

Uzayda Yüksek Tuzluluğa Karşı Toleransın Araştırılması

Deney, Türkiye’de gerçekleştirilecek olan bir projedir ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda başlayacak. Bu deneyde, bitkinin yüksek perabet tuzluluğa karşı gösterdiği tolerans ile mikro yerçekimi arasındaki etkileşim araştırılacak.

Endemik Bir Bitkinin İlk Kez Uzay Ortamında Denenmesi

Deney, uzay ortamında bu tür bir etkileşimin ilk kez inceleneceği bir araştırmadır. Prof. Dr. İsmail Türkan, bu çalışmanın amacının bitkinin yüksek tuzluluğa karşı toleransının ve mikro yerçekimi ile etkileşiminin belirlenmesi olduğunu belirtti.

Türkan ayrıca, “Bitkinin bu özelliği, diğer gezegenlerde inşa edilen üslerde, tuz ve metal içeriği yüksek toprakların iyileştirilmesinde ve astronotların atıklarının arıtılmasında kullanılabilir. Bitki, sodyum klorür dışında lityum ve bor gibi elementlere de toleranslıdır, bu nedenle uzayda ağır metaller ve diğer çevresel streslere karşı toleransın perabet giriş araştırılması için ileride yapılacak deneylerde de kullanılabilir. Bu bilimsel misyon kapsamında, ülkemizde model olarak kabul gören endemik bir bitki türü ile uzayda ilk kez deney yapılacak olması çok önemlidir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.