Tufts Üniversitesi’nden Yenilikçi Ağ Fırlatıcısı Tufts Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Örümcek Adam’ın ağ fırlatma tekniğinden ilham alarak geliştirdikleri “ağ fırlatıcısı” üzerinde çalışıyor. Bu ağ fırlatıcısı, kendi ağırlığının 80 katını kaldırabilen ve nesnelere yapışabilen bir ipe dönüşebilen yenilikçi bir sistem kullanıyor. İpek Böceklerinden Esinlenen Yapışkan Lifler Ağ fırlatıcısında kullanılan malzeme, ipek böceklerinden üretilen liflerden elde ediliyor. Güve…
Tufts Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Örümcek Adam’ın ağ fırlatma tekniğinden ilham alarak geliştirdikleri “ağ fırlatıcısı” üzerinde çalışıyor. Bu ağ fırlatıcısı, kendi ağırlığının 80 katını kaldırabilen ve nesnelere yapışabilen bir ipe dönüşebilen yenilikçi bir sistem kullanıyor.
Ağ fırlatıcısında kullanılan malzeme, ipek böceklerinden üretilen liflerden elde ediliyor. Güve kozalarından elde edilen ipek, bir çözeltide işlenerek fibroin adı verilen proteinlere ayrıştırılıyor. Bu ipek fibroin çözeltisi doğru katkı maddeleriyle işlendiğinde havayla temasıyla elyafa dönüşerek ağ oluşturmayı sağlıyor. Araştırmacılar, bu sayede Örümcek Adam’ın ağ fırlatma mekanizmasına benzeyen bir ürün elde ediyor.
Bilim insanları, ipek fibroinini kullanarak su altında işlev gören yapıştırıcıları, yazdırılabilir sensörler, yenilebilir kaplamalar ve güneş hücresi verimliliğini artırabilecek malzemeler geliştirmek için çalışıyorlar. Ayrıca, sürdürülebilir mikroçip üretim yöntemleri üzerinde de araştırmalar yürütüyorlar.
Üretilen liflerin çapı insan saçından yaklaşık yarım milimetreye kadar değişebiliyor ve cihaz, kendi ağırlığının 80 katından fazla nesneleri kaldırabilen lifler fırlatabiliyor. Araştırmacılar, çeşitli nesneleri fırlatarak ağın özelliklerini gösterdiler, bu da ağ fırlatıcısının pratik kullanımı için umut vaat ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]