DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18471102,25%
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Türk Devletler Teşkilatı Zirvesi’nde Konuştu
  • Haberler11
  • Dünya
  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Türk Devletler Teşkilatı Zirvesi’nde Konuştu

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Türk Devletler Teşkilatı Zirvesi’nde Konuştu

ABONE OL
Temmuz 7, 2024 12:16
Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Türk Devletler Teşkilatı Zirvesi’nde Konuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk Devletler Teşkilatı (TDT) Zirvesi’nde Türk Dünyası’nın Geleceği İçin Önemli Açıklamalarda Bulundu

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Azerbaycan’ın Şuşa kentinde düzenlenen Türk Devletler Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Zirvenin Şuşa’da gerçekleştirilmesinin sembolik olduğunu belirten Mirziyoyev, Karabağ bölgesindeki çalışmaları da övdü.

Zirve Küresel Zorluklarla Gerçekleştirildi

Mirziyoyev, zirvenin artan küresel tehditler ve karşılıklı güven krizi ortamında gerçekleştirildiğini vurgulayarak, ülkeler arasındaki ilişkilerin yeni bir seviyeye çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Ekonomik İşbirliği ve Ticaret Hacmi

Cumhurbaşkanı, TDT ülkeleri arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 27 arttığını belirterek, bu yıl da benzer bir büyümenin yaşandığını açıkladı. Ülkelerin büyük dünya pazarlarına açılmayı ve İpek Yolu’nu canlandırmayı hedeflediğini vurguladı.

İklim Değişikliği ve Enerji

Mirziyoyev, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda Türk Dünyası’nın önemli adımlar attığını belirterek, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Özbekistan’ın enerji dengesinde yenilenebilir enerjinin payını artırmayı hedeflediğini söyledi.

Gelecek Planları ve Bölgesel İlişkiler

Mirziyoyev, gelecek yıl TDT himayesinde müspet bilimlerde Genç Türk Olimpiyatı ve Dünya Türkologlar Kongresi’nin düzenlenmesini teklif etti. Ayrıca Orta Doğu ve Afganistan’daki durumları da değerlendirerek, bölgesel istikrar için önemli adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.