Türkiye’de ekonominin taşıyıcı kolonlarından biri olan otomotiv sektörü, Avrupa Birliği’nin yeni güvenlik donanımı regülasyonuyla karşı karşıya. Bu yeni düzenlemeyle bazı opsiyonel sistemlerin sıfır araçlarda standart hale gelmesi zorunlu hale geliyor. Peki, bu değişim sektörü nasıl etkileyecek?
Yeni güvenlik yönetmeliği kapsamında, araçlarda bulunması zorunlu hale getirilen sistemler arasında acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi, alkol kilidi hazırlığı gibi özellikler yer alıyor. Bu yeniliklerin yanı sıra akıllı hız yardımı, şerit takip asistanı gibi sistemler de artık standart hale gelecek.
Yeni yönetmelik, sıfır araç fiyatlarına muhtemel bir etki yaratacak. Stoklarda bulunan ve yeni standartlara uymayan araçların satışı konusundaki belirsizlikler, sektörde endişe yaratıyor. Bu durumun sıfır ve ikinci el araç fiyatları üzerinde nasıl bir etki yaratacağı ise belirsizliğini koruyor.
Erol Şahin’e göre, güvenlik standartlarını karşılamayan araç stoklarının eritilmesi önem arz ediyor. Yeni yönetmelik nedeniyle satılamayacak araç stokları, sektörde belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Bu durumun ikinci el araç fiyatları üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.
Yeni güvenlik ekipmanlarının araç maliyetlerine etkisinin ise yaklaşık 1.000-2.000 avro civarında olması bekleniyor. Bu da, vatandaşların güvenlik ekipmanlarıyla donatılmış araçlar için ek bir maliyetle karşılaşabileceği anlamına geliyor.
Özetle, otomotiv sektörü AB güvenlik yönetmeliğine uyum sağlamaya çalışırken, fiyatlar ve pazar dinamikleri üzerinde belirsizlikler devam ediyor. Yeni dönemin getireceği değişimleri ve etkileri yakından takip etmek önem arz ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.