DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22302521,29%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ÖSYM Başkanı: Yapay Zeka ile Soru Üreteceğiz

ÖSYM Başkanı: Yapay Zeka ile Soru Üreteceğiz

ABONE OL
Şubat 13, 2024 10:05
ÖSYM Başkanı: Yapay Zeka ile Soru Üreteceğiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yapay Zeka Kullanacaklarını Açıkladı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, bu yıl yapılacak sınavlarda yapay zekayı aktif şekilde kullanacaklarını açıkladı. Genel İstişare ve Eğitim Toplantısı’nda yaptığı sunumda Ersoy, yapay zeka uzmanlarından faydalanarak soru üreteceklerini ve değerlendirmeler yapacaklarını belirtti. Bu adımın sınav süreçlerinde daha etkili bir koordinasyon sağlayacağını ve sınavların daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Yapay Zeka ile Soru Üretme Süreci

ÖSYM’nin sınav soruları, “kırmızı alan” olarak adlandırılan yüksek güvenlik önlemleri alınan bir ortamda hazırlanıyor. Soru yazarları, hiçbir materyal olmadan x-ray cihazları ve el dedektörleriyle arandıktan sonra avuç içi tarama ve yüz okuma sistemlerinden geçerek kırmızı alana alınıyor. Bu kırmızı alanda muhafaza edilen soruları yazan akademisyenlerin kimliği gizli tutuluyor. Soru hazırlama süreci ortalama 10 gün sürerken, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) gibi sınavlarda bu süre 45 güne kadar uzayabiliyor.

Önemli Bir Adım: Yapay Zekadan İnsan Faktörünü Ayırmamak

ÖSYM Başkanı Ersoy, yapay zekayı kullanırken insan faktörünü göz ardı etmeyeceklerini ve makine ile insan dengesini koruyacaklarını belirtti. Yapay zekanın sınav süreçlerinde etkin bir şekilde kullanılmasıyla birlikte kurumlar arası koordinasyonun artacağını ve sınavların daha verimli bir şekilde gerçekleştirileceğini vurguladı.

FETÖ Soru Çalma Olayları

Geçmişte FETÖ’nün 2005-2013 yılları arasında 8 kategorideki 12 sınavda soru çaldığı ortaya çıkmıştı. Bu usulsüzlüklerin yaşandığı bazı sınavlar arasında KPSS, Polis Akademisi sınavı, Polis Koleji sınavları, Komiser Yardımcılığı sınavları, Dışişleri Bakanlığı memurluğu ve konsolosluk memurluğu sınavları, Kaymakamlık sınavı, Hakim ve savcı adaylığı sınavı, TSK mülakat sınavları yer almaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.