İngiltere’deki King’s College’dan araştırmacılar, antik enfeksiyonlardan kaynaklanan DNA dizilerinin beyinde bulunduğunu ve bazılarının şizofreni, bipolar bozukluk ve depresyon gibi rahatsızlıklara yatkın olduğunu tespit etti. Genomun yaklaşık yüzde 8’i (DNA’nın tamamı) yüz binlerce yıl önce meydana gelen eski viral enfeksiyonların ürünleri olan “İnsan Endojen Retrovirüsleri”nden (HERV) oluşuyor.
Bu fosil virüslerin önemli bir işlevinin olmadığı ve basitçe çöp DNA olduğu düşünülüyordu. Ancak bilim insanları, bu fosil virüslerin DNA’nın neresinde bulunduğunu keşfederek hangi işlevlere sahip olabileceklerini anlamaya çalıştı. Araştırmacılar, ruh sağlığı sorunları olan ve olmayan on binlerce insanı içeren büyük çalışmalardan elde edilen verilerin yanı sıra 800 kişiden alınan otopsi beyin örneklerinden elde edilen bilgileri inceledi.
Çalışmanın, insan beyninde ifade edilen bir dizi spesifik HERV’in psikiyatrik bozukluklara yatkınlığa katkıda bulunduğunu gösteren ilk çalışma olduğu belirtiliyor. King’s College Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü (IoPPN) Öğretim Görevlisi Dr. Timothy Powell, “Bu çalışma, psikiyatrik bozukluklar için genetik duyarlılığın modern insan genomunda bulunan eski viral dizilerin dışavurumu üzerindeki etkilerini nasıl sağladığını değerlendirmek için yeni ve sağlam bir yaklaşım kullanıyor” ifadesini kullandı.
Araştırmacılardan Dr. Rodrigo Duarte, psikiyatrik bozuklukların genetik bileşeninin anlaşılmasının, ruh sağlığı araştırmalarında devrim yaratarak yeni tedavi ve teşhis yöntemleri bulma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. ABD Northwell Health’teki Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Douglas Nixon ise bu keşfin, ruh sağlığı alanında yeni yollar açabileceğine inandıklarını vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.