DOLAR 32,1999 -0.02%
EURO 35,0264 0.03%
ALTIN 2.502,040,07
BITCOIN 2154279-0,49%
İstanbul
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gen Tedavisiyle Sağırlık Tedavisi: Opal Sandy’nin Hikayesi
  • Haberler11
  • Dünya
  • Gen Tedavisiyle Sağırlık Tedavisi: Opal Sandy’nin Hikayesi

Gen Tedavisiyle Sağırlık Tedavisi: Opal Sandy’nin Hikayesi

ABONE OL
Mayıs 9, 2024 12:16
Gen Tedavisiyle Sağırlık Tedavisi: Opal Sandy’nin Hikayesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Opal Sandy’nin İyileşme Süreci

Opal Sandy, birinci yaş gününden önce tedaviye başladı ve altı ay sonra sonuç almaya başladı. Artık fısıltıları duyabiliyor ve “Anne”, “Baba” gibi kelimeleri söyleyebiliyor.

Gen Tedavisiyle İlerleme

Kulak içine gen infüzyonu uygulanarak, Sandy’nin kalıtsal sağırlığa yol açan hasarlı DNA’sı değiştirildi. Bu tedavi, İspanya, İngiltere ve ABD’de Opal’in de aralarında olduğu bir grup hasta üzerinde test edildi. Gelişmeler, akıllara durgunluk verici olarak nitelendiriliyor.

Koklear İmplant ve Gen Tedavisi

Sandy’nin beş yaşındaki ablası Nora da kalıtsal işitme engeli hastalığı ile doğdu ve koklear implant cihazı kullanıyor. Koklear implant, iç kulağın sinirlerini elektriksel olarak uyararak işitme hissini sağlar. Gen tedavisinde ise, Otof geninin çalışan bir kopyası zararsız bir virüs aracılığıyla hücrelere iletilir.

Opal Sandy’ye sağ kulağına gen tedavisi uygulandı ve sol kulağına koklear implant yerleştirildi. Birkaç hafta içinde sağ kulağında yüksek sesleri duymaya başlayan Opal’ın, altı ay sonra doktorlar gen tedavisi uygulanan kulağında kısık sesleri ve fısıltıları neredeyse normal şekilde işitebildiğini tespit etti.

Umut Verici Gelecek

Uzmanlar, bu tedavinin ileri derece işitme kaybı türlerinde de işe yarayabileceğini umuyor. Opal Sandy’nin hikayesi, gen tedavisinin gelecekte işitme kaybıyla mücadelede umut verici bir yol açabileceğini gösteriyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.