Dünya genelinde her 10 kişiden 4’ü, yani yaklaşık olarak %39’u, haberlerden uzak durduğunu belirtiyor. Bu oranın 2017’de %29 olduğu raporlandı. Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaşların, insanların haberlerden kaçınma eğilimlerine katkıda bulunduğu vurgulanıyor. Ayrıca, haberleri takip etmekten kaçınanların rekor düzeyde arttığı belirtiliyor.
YouGov araştırma şirketi tarafından 47 ülkede 94 bin 943 yetişkinle yapılan araştırmada, dünya genelinde seçim dönemlerinde bile haberlere ilginin azaldığı tespit edildi. Katılımcıların %46’sı haberlere çok az ya da hiç ilgi duymadığını belirtti. 2017’de bu oran %63’tü.
Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü’nün raporuna göre, gençler ve kadınlar haber yoğunluğundan dolayı daha yorgun hissedebilirler. Koronavirüs pandemisinin en yoğun olduğu dönemde haberlere güvenin %4 azaldığı belirtiliyor.
Geleneksel haber kaynaklarının izleyici kitlesinin azaldığı raporda, gençlerin haberleri sosyal medya ve internet aracılığıyla takip etmeyi tercih ettiği vurgulanıyor. YouTube, WhatsApp ve TikTok’un önemli haber kaynakları haline geldiği belirtiliyor. Ayrıca, videoların özellikle gençler arasında popüler olduğu ve kısa haber videolarının en çok ilgi çektiği kaydediliyor.
Raporda yapay zekanın haber üretiminde kullanılmasına yönelik kamuoyundaki şüphelerin bulunduğu belirtiliyor. Yapay zekanın özellikle deşifre ve çeviri gibi görevlerde gazetecilere destek olabileceği vurgulanıyor.
Türkiye’de haberlerin çoğunlukla online platformlardan takip edildiği belirtiliyor. İnternet haber kaynağı olarak %70 oranla ilk sırada yer alırken, televizyon %56, sosyal medya %45 ve yazılı basın %19 ile sıralanıyor. En popüler sosyal medya platformları ise sırasıyla YouTube, Instagram, WhatsApp, Facebook, Twitter ve TikTok olarak öne çıkıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.