CERN’in yeni çarpıştırıcı projesi, mevcut dev makineden üç kat daha büyük olacak. Ancak, proje maliyeti olan 21 milyar dolar bazı üyelerin dikkatini çekti ve harcamaların “pervasız” olarak nitelendirilmesine sebep oldu.
Yalnızca ilk inşaat maliyeti olan bu para, Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’ne üye ülkelerden gelecek ve bazı uzmanlar bunun ekonomik açıdan mantıklı olup olmadığını sorguluyor. İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülke, bu yüksek maliyeti göz önünde bulundurarak projeye destek vermek konusunda tereddüt yaşıyor.
Yeni makineye “Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı” (FCC) adı veriliyor. CERN’in Genel Müdürü Prof. Fabiola Gianotti, eğer onaylanırsa bu projenin “güzel bir makine” olacağını belirtti. Prof. Gianotti, bu projenin insanlığın evren hakkındaki bilgisini ileriye taşıyacak ve temel fizikteki soruları yanıtlamada büyük bir adım olacağını ifade etti.
Mevcut dev makine olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), 2012 yılında Higgs Bozonu adı verilen yeni bir parçacığın tespit edilmesiyle büyük bir başarı elde etmişti. Ancak o zamandan bu yana, fiziğin diğer önemli konuları olan karanlık madde ve karanlık enerjinin izini sürme konusunda zorluklar yaşanmaktadır. Bu durum, bazı araştırmacıların daha ucuz seçeneklerin olduğunu düşünmelerine neden olmuştur.
CERN, Cenevre yakınlarında, İsviçre ve Fransa sınırında bulunan bir araştırma merkezidir. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), 27 km çevresinde yer alan bir yeraltı dairesel tünelde bulunmaktadır. LHC, atomları (hadronları) saat yönünde ve saat yönünün tersine ışık hızına yakın hızlara hızlandırarak dünyadaki diğer atom parçalayıcılardan daha sert bir şekilde çarpıştırır. Bu çarpışmalar sonucunda ortaya çıkan atom altı parçacıklar, bilim adamlarına atomların yapısını ve etkileşimlerini anlama konusunda yardımcı olur.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.