DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CERN, Yeni Çarpıştırıcı İçin Çalışmalara Devam Ediyor

CERN, Yeni Çarpıştırıcı İçin Çalışmalara Devam Ediyor

ABONE OL
Şubat 6, 2024 17:11
CERN, Yeni Çarpıştırıcı İçin Çalışmalara Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CERN’in Yeni Çarpıştırıcı Projesi Onay Bekliyor

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’nün (CERN) teklifi onaylandığı takdirde, yeni çarpıştırıcı mevcut dev makineden üç kat daha büyük olacak.

CERN’in yeni çarpıştırıcı projesi, mevcut dev makineden üç kat daha büyük olacak. Ancak, proje maliyeti olan 21 milyar dolar bazı üyelerin dikkatini çekti ve harcamaların “pervasız” olarak nitelendirilmesine sebep oldu.

Uzmanlar Projenin Ekonomik Açıdan Mantıklı Olup Olmadığını Sorguluyor

Yalnızca ilk inşaat maliyeti olan bu para, Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’ne üye ülkelerden gelecek ve bazı uzmanlar bunun ekonomik açıdan mantıklı olup olmadığını sorguluyor. İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülke, bu yüksek maliyeti göz önünde bulundurarak projeye destek vermek konusunda tereddüt yaşıyor.

Yeni Makineye “Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı” Adı Veriliyor

Yeni makineye “Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı” (FCC) adı veriliyor. CERN’in Genel Müdürü Prof. Fabiola Gianotti, eğer onaylanırsa bu projenin “güzel bir makine” olacağını belirtti. Prof. Gianotti, bu projenin insanlığın evren hakkındaki bilgisini ileriye taşıyacak ve temel fizikteki soruları yanıtlamada büyük bir adım olacağını ifade etti.

Mevcut Çarpıştırıcıdan Elde Edilen Başarılar

Mevcut dev makine olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), 2012 yılında Higgs Bozonu adı verilen yeni bir parçacığın tespit edilmesiyle büyük bir başarı elde etmişti. Ancak o zamandan bu yana, fiziğin diğer önemli konuları olan karanlık madde ve karanlık enerjinin izini sürme konusunda zorluklar yaşanmaktadır. Bu durum, bazı araştırmacıların daha ucuz seçeneklerin olduğunu düşünmelerine neden olmuştur.

CERN ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Hakkında Bilgi

CERN, Cenevre yakınlarında, İsviçre ve Fransa sınırında bulunan bir araştırma merkezidir. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), 27 km çevresinde yer alan bir yeraltı dairesel tünelde bulunmaktadır. LHC, atomları (hadronları) saat yönünde ve saat yönünün tersine ışık hızına yakın hızlara hızlandırarak dünyadaki diğer atom parçalayıcılardan daha sert bir şekilde çarpıştırır. Bu çarpışmalar sonucunda ortaya çıkan atom altı parçacıklar, bilim adamlarına atomların yapısını ve etkileşimlerini anlama konusunda yardımcı olur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.