DOLAR 32,5348 -0.04%
EURO 34,7905 -0.23%
ALTIN 2.425,51-0,18
BITCOIN %
İstanbul
20°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Borulardaki Hava Kilitlerinin Nedenleri ve Çözümleri

Borulardaki Hava Kilitlerinin Nedenleri ve Çözümleri

ABONE OL
Ağustos 31, 2022 08:44
Borulardaki Hava Kilitlerinin Nedenleri ve Çözümleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir sıvıyı taşımak için bir boru hattı kullandığınızda, bir hava kilidiyle karşılaşma olasılığınız vardır. Bu, sıvı yerine bir gazın borunun yüksek bir noktasında hapsolduğu yerdir. Gaz sıvıdan daha hafif ve daha az yoğun olduğu için yüksek noktalara çıkarak tıkanmaya neden olur. Bu durum aynı zamanda buhar kilidi olarak da bilinir. Bu makale, hava kilitlerinin nedenlerini ve olası çözümlerini inceleyecektir.

Su basıncı azalır

Hava kilidinizde bir kabarcık görürseniz, hava kilidini kontrol etmesi için profesyonel bir tesisatçı aramalısınız. Su tedarik sisteminizdeki hava yüksek noktalarda birikebilir ve su akışını kısıtlayabilir. İşaretlenmeden bırakılırsa, siz manuel olarak temizleyene kadar boru hattınızda hava kalacaktır. Hava A’ya B’den daha yakınsa sorun daha da kötüdür. Balonun hava kilidinden su püskürttüğünü fark ederseniz, sorunun nedeni büyük olasılıkla besleme sistemindeki çok fazla basınçtır.

Buharı yüksek bir noktada hapseder

Buhar kilidi, sıkışmış bir hava molekülünden kaynaklanır. Gazlar sıvılardan daha az yoğundur. Bu nedenle, bir boru veya sulama sistemindeki yüksek noktalar hava kabarcıklarını hapsedebilir. Ayrıca borular gömülemez; bunun yerine, arazinin hatlarını takip etmelidirler. Bu nedenle, en küçük hava parçacığının kaçmak için yeterli enerjisi olduğunda bir buhar kilidi oluşur.

Buhar çevresel bir bariyer oluşturur

Modern buhar bariyeri sistemleri metali kapsüller ve polietilen veya polipropilen içine alır ve jeotekstil ile kaplar. Bariyerin kenarları nitril-gelişmiş asfalt lateks ile kapatılmıştır. Buhar bariyer sistemleri, mukavemetlerini artırmak için birden fazla özelliğe sahiptir. Bunlardan bazıları, membran içine lamine edilmiş takviye edici polyester ızgara ve alt tarafa lamine edilmiş jeotekstil içerir. Ayrıca kurulum sonrası streslere karşı dayanıklıdırlar.

Buhar bir hava kilidinden sızabilir

Hava kilidi, sudan daha hafif bir gazın neden olduğu bir kısıtlamadır. Gaz, boru sistemindeki sıvı akışını bloke eder ve bu da suyun durgunlaşmasına neden olur. Aşağıdaki belirtilerle tesisatınızda bir hava kilidi olduğunu kolayca fark edebilirsiniz: Musluklarınızdan çıkan su fışkırıyor olabilir veya tamamen akmayı durdurabilir. Diğer armatürler gayet iyi çalışabilir. Semptomlar en çok sıcak su akışında belirgindir, ancak aynısı karışık musluklar için de geçerlidir.

Hava kilitleri temiz odalarda kullanılır

Temiz odalar, kontaminasyonun en aza indirildiği özel alanlardır. Bu nedenle, temiz odaların duvarlarında hava akımı bulunmalıdır. Bunu yapmanın en yaygın yollarından biri hava kilitleri takmaktır. Bu hava geçirmez kapılar, kirli havayı araçtan uzaktaki bir alandan çeker. Bu, kontaminasyonun temiz odaya girme olasılığını azaltır. Bir temiz oda, çevreleyen havadan daha yüksek bir basınç sağlamalıdır.

Azot gazının kaçmasını önlerler

Toprağı kazıp tünel yaptığımızda mağaranın doğal hava sirkülasyonunu bozuyoruz. Bu sorunu önlemek için mağaraya yeni girişlere hava kilitleri takıyoruz. Hava kilitleri ayrıca fermantasyon sürecine de yardımcı olur. Havadaki oksijen çoğu canlı için gereklidir. İnsanlar oksijen soluyor ve balıklar onu solungaçlarıyla süzüyor. Bitkiler oksijeni yaprak ve köklerinden alırlar. Yeterli oksijen olmadan fermantasyon gerçekleşemez.

 

Daha fazla ve bilgi için Türkiye’nin endüstriyel yıldızı https://polimak.com/ adresinden öğrenebilirsiniz.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.