DOLAR 35,6955 0.17%
EURO 37,4014 0.49%
ALTIN 3.194,081,25
BITCOIN 37545692,96%
İstanbul
10°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Golan Tepeleri Kararını Kabul Etti
  • Haberler11
  • Dünya
  • Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Golan Tepeleri Kararını Kabul Etti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Golan Tepeleri Kararını Kabul Etti

ABONE OL
Aralık 4, 2024 12:29
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Golan Tepeleri Kararını Kabul Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Kabuledilen Karar

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Bolivya, Küba, Güney Kore, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Yemen tarafından sunulan karar tasarısı oylamaya sunuldu. Tasarı, 8 “hayır” ve 64 “çekimser” oya karşı **97 “evet”** oyuyla kabul edildi.

Kararda Vurgulanan Noktalar

Kararda, zorla toprak elde etmenin uluslararası hukuk ve BM Şartı’nın ihlali olduğunun altı çizilerek, İsrail’in 1967’den beri işgal altında olan Golan Tepeleri’nden çekilmemesinin ilgili BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Genel Kurul kararlarına aykırı ve endişe verici olduğu ifade edildi. Golan Tepeleri’nde İsrail’in “yerleşim ve inşa faaliyetlerinin” yasa dışı olduğu belirtilen kararda, İsrail’in 1981 yılında kabul edilen 497 sayılı BMGK kararını ihlal etmeye devam ettiğine dikkat çekildi.

Kararda, İsrail’in 14 Aralık 1981’de Golan Tepeleri’nde kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararının hiçbir geçerliliğinin olmadığı ve BMGK tarafından da onaylandığı üzere hükümsüz olduğu aktarılarak, İsrail’in söz konusu kararı geri çekmesi istendi.

Uygulanması Talep Edilen Adımlar

Golan Tepeleri’nin süregelen işgali ve fiili ilhakı nedeniyle uluslararası toplumun endişesi vurgulanan kararda, İsrail’in Suriye ve Lübnan ile tekrar görüşmelere dönmesi ve Golan Tepeleri’nden çekilmesi talep edildi. BM Genel Sekreteri’nin kararın uygulanması konusunda Genel Kurulu bilgilendirmesi istenirken, taraflara ve uluslararası topluma barış sürecini yeniden başlatma çağrısı yapıldı.

Kararda, Suriye’deki barış sürecindeki duraksamanın endişe verici olduğu belirtilerek, barış görüşmelerinin tekrar başlaması istendi.

Bu kararla, Golan Tepeleri’ndeki durum ve İsrail’in politikaları uluslararası alanda önemli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.