2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, Türkiye’de madencilik sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması ve sanayide ham madde ihtiyacının karşılanması için çeşitli hedefler belirlendi.
Madencilik sektöründe mevzuatın güncellenmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, madencilik ürünlerinin yurt içinde işlenerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi, enerji ve sanayi sektörlerinin ham madde ihtiyacını karşılamak üzere arama faaliyetlerinin artırılması planlanmaktadır.
Türkiye’de jeotermal kaynak aramaları ve enerji ham maddeleri araştırmaları kapsamında 15 bin 250 kilometre havadan jeofizik araştırma yapılacak. Ayrıca, jeotermal kaynak aramaları, kaya gazı ve bitümlü şeyl çalışmaları da devam edecek.
Maden atık ve artıklarının envanterinin çıkarılması, çevresel parametrelerin tespiti, rehabilitasyon çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleri öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Aynı zamanda, madencilik faaliyetlerinin çevreye etkilerinin azaltılmasına yönelik bilimsel çalışmalar da yapılacak.
Türkiye’de kömür ve türevlerinden hidrojen, metanol ve amonyak üretimi gibi daha çevreci yaklaşımlar için Ar-Ge çalışmaları yapılacak. Ayrıca, yerli kömür ve grafit kaynaklarının ileri teknoloji karbon ürünleri üretiminde kullanılabilirliği araştırılacak.
Bu hedefler doğrultusunda, Türkiye’nin madencilik ve enerji sektöründe yapacağı çalışmalarla yerli kaynakların daha verimli kullanılması ve sektörün sürdürülebilirliği hedeflenmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.